Zavlažovací systémy


Zavlažovací systémy

Ne každý má čas na pravidelné zalévání. Ani sudy s dešťovou vodou nemusí mnohdy stačit poptávce rostlin na zahradě. Proto automatické zavlažování ušetří čas, vodu, ale i námahu. Pomocí automatického zavlažovacího systému použijete vodu jen tam, kde i kdy je třeba. Investice je sice vyšší, ale ušetříte čas a starosti a snížíte i spotřebu vody. Svůj čas můžete využít i pro jiné aktivity, než jen pravidelným zaléváním.

Podle čeho vybírat?

Je dobré si předem uvědomit, jak velkou potřebujeme zalívat plochu a zda chceme systém použít pro trávník, stromy či záhony. Podle toho se rozhodneme pro zavlažování pomocí výsuvných spinklerů, kapkovou závlahu nebo mobilní zavlažovače.
Cena závisí na velikosti zavlažovacích ploch, členitosti zahrady a na kapacitě zdroje vody.

Automatické zavlažování zahrad můžeme rozdělit na 3 nejčastější způsoby:

  1. Zavlažování pomocí zavlažovacího počítače v kombinaci s automatickým rozdělovačem – tento způsob je cenově nejpřijatelnější, umožňuje napájení až čtyř hadicových povrchových či podzemních větví.
  2. Celoplošné zavlažování s podzemním potrubním rozvodem – větší investice kvůli vysoké spotřebě vody v systému rozdělené do několika větví.
  3. Úsporná kapková závlaha – vyplatí se i na menších plochách, na balkónech i ve sklenících.

Praktické je rozmístění vodních zásuvek, které jsou doplňkem zavlažovacích systémů. Ušetříte si tak pracné rozmotávání a smotávání hadic. Automatický zavlažovací systému je technicky i finančně velmi náročné zařízení, měli byste se při jeho instalaci spolehnout na profesionály. Správný odborník by měl zvolit nejvhodnější vodní zdroj, efektivně rozčlenit zahradu, vybrat a naplánovat vše, co budete k efektivnímu zavlažování potřebovat.

You may also like