Pozor na klíštata


Pozor na klíštata

Česká republika má dva smutné primáty, jednak jsou u nás klíšťata nejrozšířenější v Evropě, a jednak jsou také nejvíce nakažená. Bohužel zvláště co se týče nemocných klíšťat tak se situace nelepší, naopak je to rok od roku horší.

Co je pro rozšíření klíšťat důležité?

Počasí pro ně je ideální deštivé a chladné, to jim svědčí a množí se geometrickou řadou. Naopak teplé a suché počasí jejich aktivitu poměrně omezuje, a tak klíšťata téměř neznají v teplém středomoří.

Je zajímavé, jaká panuje v přírodě symbióza mezi klíštětem a jeho obětí. Než klíště skončí na nás, projde si několika vývojovými stádii. Od larvy až po dospělost. A v každém období potřebuje krev hostitele pro další vývin. Proto když panuje mírná zima a tudíž se daří přežít zimu mnoha hlodavcům, dá se předpokládat, že bude i mnoho klíšťat. Právě hlodavci bývají prvními oběťmi mladých klíšťat. A právě počasí opět rozhodne o budoucnosti klíšťat. Jakmile je teplota stabilně okolo 10 stupňů začíná stoupat jejich aktivita. Navíc v tu dobu bývá obvykle ještě vysoká vlhkost, a tak například taková borelie se v tuto dobu velmi dobře množí.

Nemoci způsobené klíšťaty

Přestože mnoho klíšťat žádné následky po sobě nezanechá, najde se dost takových, který nás kousnutím nakazí. Nákaza se může přenést již půl hodiny od kousnutí. To, že něco není v pořádku, poznáte podle zvětšující se zarudlé skvrny na kůži a je to neklamné znamení, že je nevyšší čas vyrazit k lékaři.

Obvykle vám hrozí dvě nemoci: Klíšťová encefalitida a Lymeská borelióza.

Klíšťová encefalitida

je to nemoc, která má většinou dvě fáze, z nichž první je okolo 14 dní a projevuje se únavou, bolestí kloubů a cítíte se jako byste měli chřipku. Poté příznaky odezní, ale ne na dlouho. Brzy se vrátí s mnohem větší silou a máte prudké bolesti hlavy, zvracíte a v některých případech máte o poruchy vidění. Bohužel u této nemoci hrozí trvalé následky a v extremním případě i smrt. Naštěstí oproti encefalitidě lze se nechat očkovat.

Lymeská borelióza

je podstatně nebezpečnější už jen proto, že proti ní neexistuje žádné očkování. Tudíž nelze se před touto nemocí nijak chránit. V prvním stádiu se obvykle léčí antibiotiky a u většiny lidí zabere. Jestliže ovšem antibiotika nezaberou, po třech měsících přichází druhé stádium, které se projevuje značnými bolestmi, zánětem mozkových blan a otoky kloubů. V tomto případě hrozí trvalé následky, zejména v případě zánětu mozkových blan.

Foto: / James K. Lindsey

You may also like